Cum stii daca masina ta pierde lichid de frana, stiind ca franele sunt unul dintre cele mai esentiale sisteme de siguranta ale unui vehicul, alaturi de suspensie si anvelope. Din acest motiv, este vital sa verificam in mod regulat starea sistemului de franare. Aceasta inseamna inspectarea periodica a placutelor si discurilor de frana, verificare lichid de frana si a eventualelor scurgeri din circuitul hidraulic.
Un nivel scazut al lichidului de frana poate avea mai multe cauze. De exemplu, pe masura ce placutele de frana se uzeaza, etrierele trebuie sa se apropie mai mult de disc pentru a mentine eficienta franarii, ceea ce duce la o usoara scadere a nivelului lichidului — un fenomen normal, care nu ar trebui sa provoace ingrijorare. In aceste situatii, este suficient sa completati lichidul, daca acesta a coborat sub limita minima indicata pe rezervorul principal.
Insa o scadere rapida sau inexplicabila a nivelului poate semnala o problema grava: o scurgere de lichid de frana. De aceea, in acest articol, Service Auto Taviandra incearca sa explice cum sa recunosti semnele unei scurgeri si cum sa o identifici rapid, pentru a mentine siguranta ta si a celorlalti participanti la trafic.
Cum stii daca masina ta pierde lichid de frana
Chiar daca nu s-a aprins niciun martor de avertizare pe tabloul de bord, este recomandat sa verifici periodic nivelul lichidului de frana. Desi locatia rezervorului poate varia in functie de modelul masinii, de regula acesta se afla in compartimentul motorului.
Daca observi ca nivelul lichidului este scazut si nu este cauzat de uzura placutelor de frana, este important sa verifici daca exista scurgeri. Pentru a fi sigur, controleaza nivelul de mai multe ori, apasand pedala de frana intre verificari. Daca nivelul continua sa scada, este un semn clar al unei posibile scurgeri. Alte simptome includ o pedala de frana „moale”, sau faptul ca pedala coboara treptat atunci cand o apasi de mai multe ori. In astfel de cazuri, sistemul de franare trebuie verificat imediat.
In situatia unei scurgeri de lichid de frana, este absolut necesar sa duci masina intr-un service auto cat mai curand posibil, deoarece conducerea in aceste conditii este extrem de periculoasa.
Cum se identifica scurgerea
Sistemul de franare al unei masini este alcatuit din numeroase componente: tevi, furtunuri, conducte, etriere, cilindri de roti, cilindrul principal si blocul ABS. Fiecare dintre acestea poate fi o sursa posibila de pierdere a lichidului.
Pentru o localizare rapida a scurgerii, poti urma acesti pasi:
Verifica rezervorul de lichid de frana si cilindrul principal. Examinati furtunurile de legatura si capacul rezervorului, pentru a va asigura ca sunt bine etansate si nu prezinta urme de lichid.
Foloseste hartie absorbanta sau ziare. Aseaza foi sub masina, in special in zona rotilor si sub compartimentul motorului. Aceasta metoda este similara cu cea folosita pentru detectarea scurgerilor de antigel.
Apasati pedala de frana. Prin actionarea repetata a pedalei, lichidul de frana va patrunde prin locul unde exista o scurgere si va pata hartia. Lichidul de frana are o culoare galbena atunci cand este nou si devine maroniu pe masura ce imbatraneste.
Aceasta tehnica va va ajuta sa identifici rapid zona cu probleme. De exemplu, daca observi o pata in apropierea unei roti, este indicat sa inspectezi furtunurile, cilindrii de roata sau etrierii din acea zona.
Ce se intampla daca ramai fara lichid de frana
Este esential sa nu conduci o masina fara lichid de frana. Fara acest lichid, franele nu vor functiona, deoarece presiunea de la pedala nu mai este transmisa catre sistemul de franare. Intr-o astfel de situatie, apeleaza la o platforma pentru a transporta masina la cel mai apropiat service.
Daca lichidul de frana se consuma complet in timpul mersului, lucrurile se complica. In acest caz, singurele solutii pentru a reduce viteza raman frana de motor si frana de mana.
Se poate etansa o scurgere de lichid de frana
Incercarea de a astupa o scurgere de lichid de frana nu este recomandata. Daca o componenta este deteriorata, aceasta trebuie reparata sau inlocuita. Circuitul hidraulic al franelor suporta presiuni foarte mari, iar o reparatie improvizata nu va rezista atunci cand pedala de frana este actionata.
In plus, sistemul se poate incalzi considerabil in timpul functionarii, ceea ce face imposibila utilizarea materialelor de etansare obisnuite. De aceea, lichidele de frana sunt concepute sa reziste la temperaturi ridicate, depasind adesea 200°C, chiar si la variantele de calitate mai slaba.
Ce lichid de frana trebuie folosit dupa o scurgere
Dupa ce ai verificat ca nu mai exista scurgeri sau dupa ce ai efectuat reparatiile necesare, este important sa completezi cu lichidul de frana corespunzator. Atentie: nu toate lichidele sunt compatibile intre ele!
Cea mai sigura varianta este sa verificati pe capacul rezervorului de lichid de frana sau in manualul de utilizare al masinii. Daca nu ai manualul, poti cauta informatii introducand marca, modelul si motorizarea pe site-urile specializate in piese auto, unde ti se va indica si codul DOT corespunzator.
Tipuri de lichid de frana
DOT 3
Cel mai accesibil tip de lichid de frana. Are un punct de fierbere de aproximativ 205°C si tinde sa absoarba umezeala. Este mai vascos, reducand riscul de scurgeri prin imbinari.
DOT 4
Este cel mai utilizat lichid in prezent, recomandat pentru masinile echipate cu ABS si ESP. Rezista la temperaturi mai ridicate, in jur de 230°C, si are o vascozitate optima. Exista si variante imbunatatite, cum ar fi Super DOT 4.
DOT 5.1
Suporta cele mai inalte temperaturi (aproximativ 270°C). Este mai fluid, ceea ce poate duce la scurgeri daca sistemul de franare nu este proiectat corespunzator. Este destinat vehiculelor moderne, cu sisteme de franare performante.
DOT 5
Fabricat pe baza de silicon, rezista la temperaturi de circa 260°C. Nu este compatibil cu lichidele DOT 3, DOT 4 si DOT 5.1. Amestecarea acestora poate deteriora grav sistemul de franare.
Pret inlocuire lichid de frana
Schimbarea lichidului de frana intr-o masina nu se considera a fi ceva scump. Pretul lichidului in sine este mic si in ateliere te percepe putin pentru timpul de manopera. Pretul poate varia intre 100 si 300 de lei, dar in reprezentante acel pret poate fi mult mai mare.
De final
Daca doresti sa verifici sistemul de franare al masinii tale, tot ce trebuie facut este sa suni cu incredere la numerele de telefon afisate si astfel sa rezolvi problemele auto de care ai nevoie.
Ne gasesti in Craiova, Str. Nicolae Romanescu Nr.65
Program de lucru
Luni – Vineri: 9:00 – 18:00
Sambata: 9:00 -15:00
Duminica: INCHIS
Numere telefon
– 0740 292 919
– 0767 949 413