Totul despre echilibrare si aliniere roti, aspecte care trebuie sa faca parte din programul de intretinere al masinii, dar pe care multi soferi le neglijeaza destul de des. Cele mai frecvente intrebari pe care si le pun soferii aflati la inceput de drum, sunt daca echilibrarea si alinierea rotilor sunt doi termeni folositi pentru a descrie acelasi lucru.
Chiar daca suna cumva asemanator si ambele ajuta la sanatatea pe termen lung a anvelopelor, totusi ele difera. Echilibrarea si alinierea sunt de fapt doua practici destul de diferite, deoarece, in timp ce echilibrarea se refera la distributia greutatii in jurul rotii, alinierea analizeaza pozitia rotilor in raport cu drumul. Este usor sa fie confundate, asa ca, acest articol auto prezintat de Service Auto Taviandra, afiseaza ce inseamna fiecare si care sunt beneficiile pe care acestea le pot aduce masinii tale.
Totul despre echilibrare si aliniere roti
Este foarte important ca un sofer sa aiba un sentiment de control asupra manevrabilitatii masinii sale. Iar anvelopele, care sunt punctele de contact ale unui vehicul cu drumul, joaca un rol extrem de important in asigurarea acestei increderi pentru sofer.
Alinierea si echilibrarea necorespunzatoare a rotilor pot cauza probleme cu modul in care se comporta o masina. Pe langa faptul ca reprezinta un pericol pentru siguranta, afecteaza negativ banda de rulare si stabilitatea anvelopei, reduce semnificativ eficienta consumului de carburant si afecteaza foarte mult performanta generala a masinii.
Echilibrare roti
Echilibrarea rotilor asigura ca greutatea este distribuita in mod egal in jurul rotii si ca anvelopa se roteste uniform. Aceasta implica adaugarea pe janta a unor mici greutati mici de echilibrare, care contracareaza inconsecventele de greutate.
Daca iti imaginezi un cantar balanta cu talere, atunci cand adaugi o greutate mare pe o parte, cantarul se va inclina. Daca apoi adaugi un numar de greutati mai mici, mai putin grele pe cealalta parte, cantarul va incepe treptat sa se incline cu cat adaugi mai mult pana cand, la final, cand ai adaugat suficiente greutati mai mici, cantarul se va echilibra din nou. Adauga prea multe greutati si cantarul se va inclina in sens invers.
Desi acesta poate parea un exemplu simplu, echilibrarea rotilor functioneaza in acelasi mod. Daca se identifica un dezechilibru catre o parte a rotii, acele mici greutati de echilibrare sunt adaugate pe partea opusa pentru a uniformiza distributia greutatii.
Este important sa iei in calcul rotile care nu sunt echilibrate corect pentru a te asigura ca beneficiezi de cel mai bun confort de rulare. Rotile echilibrate incorect produc o vibratie care se resimte prin volan atunci cand masina se deplaseaza peste o anumita viteza, aspect care poate provoca in timp un disconfort considerabil. In plus, problemele de echilibru pot cauza uzura prematura a anvelopelor, suspensiei si componentelor de directie.
Rotile pot fi echilibrate cu o masina de echilibrat disponibila la majoritatea centrelor de vulcanizari auto. O roata montata pe o astfel de masina, poate sa se roteasca pentru a calcula chiar si cea mai mica variatie a greutatii pe roata. Masina de echilibrat evidentiaza pozitia exacta in care trebuie aplicata o contragreutate si ce gramaj al greutatilor sa foloseasca pentru echilibrarea corecta a rotii.
Aliniere roti
Alinierea rotilor implica verificarea directiei si unghiului rotilor pentru a te asigura ca raman paralele intre ele. Astfel, pot fi facute ajustari la tiranti si la bratele de control pentru a corecta alinierea. Acest lucru are mai multe beneficii, dar cel mai usor de retinut este ca alinierea te ajuta sa conduci in „linie” dreapta, deoarece vehiculele cu rotile nealiniate pot trage, sau se pot deplasa, intr-o parte.
Rotile ar trebui sa fie aliniate la pozitia optima, conform recomandarilor producatorului vehiculului. Lovirea unei gropi, sau a unei borduri, sunt cauze comune ale problemelor de aliniere care pot duce la uzura neuniforma a anvelopelor, masina tragand spre stanga sau spre dreapta.
Rotile pot fi reglate folosind echipamente specializate de aliniere care masoara fie doar rotile din fata (alinierea la 2 roti, cunoscuta si sub denumirea de urmarire si intalnita mai rar), fie toate cele patru, una fata de alta (alinierea la 4 roti). Alinierea celor 4 roti are avantaje suplimentare, inclusiv resetarea volanului intr-o pozitie dreapta si asigurarea performantelor optime a masinii si a confortului in condus. In majoritatea cazurilor, aceste operatiuni dureaza aproximativ 30 de minute.
Alinierea rotilor este necesara cel putin o data sau de doua ori pe an. Anvelopele masinii sunt predispuse la uzura si, daca conduci frecvent pe drumuri accidentate, se pot uza rapid. Dar, daca aliniezi periodic rotile, poti rezolva problemele anvelopelor inainte ca acestea sa duca la costuri suplimentare. Procedand astfel, vei economisi bani pe termen lung, deoarece vei schimba anvelopele mai rar si poti sa investesti mai putin in carburanti, datorita rezistentei reduse la rulare a anvelopelor aliniate corect.
Roti nealiniate
Exista cateva semnale comune ale masinii atunci cand rotile nu sunt aliniate, iar acestea includ:
– Uzura neuniforma a anvelopelor;
– Volanul masinii nu este centrat;
– Volanul tremura si/sau vibreaza adesea;
– Masina trage frecvent la stanga sau la dreapta;
– In timpul condusului, se aud scartaituri ale rotilor;
Daca observi oricare dintre aceste probleme mentionate mai sus, deplaseaza-te cu masina la un mecanic auto autorizat. El este cel care iti poate inspecta rotile si le poate alinia corect, sau sa recomande echilibrarea lor.
De final
Daca masina ta prezinta semne ca rotile nu sunt aliniate, simti vibrarii in volan, sau nu esti sigur de cat timp a trecut de la ultima verificare a acestor probleme, du-te cu ea la un service auto dedicat. Cu o opinie profesionista, poti obține ajutorul de care ai nevoie pentru a echilibra si alinia rotile si pentru a conduce din nou lin si in siguranta. Totodata, nu uita de rotire anvelope sau schimbarea intre ele pentru o mai lunga durata de viata.
Asa ca, daca esti din Craiova si doresti sa realizezi astfel de operatii la masina ta, nu ramane decat sa te invitam sa suni cu incredere la numerele de telefon afisate si sa rezolvi astfel de probleme, mai ales ca realizam geometrie roti cu aparat 3D.
Adresa
Str. Nicolae Romanescu Nr.65
Program de lucru
Luni – Vineri: 9:00 – 18:00
Sambata: 9:00 -15:00
Duminica: INCHIS
Numere telefon
– 0740 292 919
– 0767 949 413