Cum sa-ti ingrijesti masina in fiecare zi, mai ales ca o masina bine intretinuta nu numai ca incanta ochiul, dar economiseste si bani. Chiar si o neglijenta aparent minora, poate fi costisitoare in timpul functionarii, fapt ce ar trebui sa fie adaugat ca si pierderea din valoare a masinii. O inspectie periodica nu este suficienta pentru a observa toate neajunsurile care necesita interventie. Acest articol auto postat de Service Auto Taviandra te indruma despre cum sa ai grija de masina in fiecare zi si sa nu pierzi prea mult timp.
Un lucru important este regularitatea
Necesitatea efectuarii verificarilor periodice ale masinii este indiscutabila si cel mai bine este sa incredintezi controlul celor mai importante sisteme auto unui atelier auto bun. Pe langa toate acestea, merita sa-ti amintesti si despre acele activitati pe care le poti face si singur. Ingrijirea masinii, verificarea nivelelor de lichide si indepartarea defectelor minore, sunt lucruri care nu merita amanate.
Obiceiul de a fi atent la orice nereguli iti permite sa ai grija de masina in mod regulat, inainte ca problemele sa se agraveze. Un bun exemplu este indepartarea excrementelor de pasari de pe caroseria masinii, care pe termen lung ar putea duce la deteriorarea si decolorarea vopselei.
O alta greseala comuna este sa subestimezi scartaitul placutelor de frana. De obicei, acesta indica uzura excesiva si necesitatea inlocuirii acestora. Inspectia regulata a functionarii tuturor componentelor, iti permite sa eviti multe cheltuieli inutile si care pot fi costisitoare de reparat.
Cum sa-ti ingrijesti masina in fiecare zi
Despre cum sa ai grija de masina ta in fiecare zi, prin urmarirea randurilor care urmeaza si care iti permit sa o faci rapid si usor.
Verificarea lichidelor din masina
Stii cum sa sa poti avea grija de motorul unei masini? Afla ca unul dintre cele mai importante lucruri este schimbarea regulata a uleiului. Este cel responsabil nu numai pentru lubrifierea pieselor sale mobile si disiparea caldurii, dar si curatarea interiorului motorului si protectia elementelor impotriva coroziunii. Prin urmare, conteaza nu numai prezenta si puritatea uleiului, ci si continutul de aditivi de curatare si conservare. Sunt specialisti care recomanda schimbarea uleiului la fiecare 15 000 km, dar chiar si la fiecare 10 000 km. km. Intervalul de schimbare al uleiului ar trebui sa fie scurtat, chiar daca producatorul auto a prevazut utilizarea uleiurilor Long Life si vizite de service auto la fiecare 30 000 km.
Pe langa verificare ulei, afla cum se verifica si celelalte lichidele din componenta masinii. Localizand rezervoarele de frana, ulei transmisie si cel dedicat lichid de racire, poti observa indicatiile de pe afisajul MIN-MAX. O pierdere de lichid de frana poate indica placute de frana uzate – acesta este un indiciu valoros. Absenta lichidului de racire indica o scurgere, sau lichid de racire care intră in camerele de ardere.
Acest lucru se poate intampla, de exemplu, din cauza unei fisuri sau a unei probleme de garnitura. De asemenea, poti verifica lichidul de frana si cel de racire cu manometre ieftine. Ele arata prezenta apei in sistem, care pot afecta la temperaturi de fierbere si de inghet.
Inlocuirea de filtre
Marea majoritate a soferilor isi amintesc sa schimbe filtrul de aer in mod regulat. De obicei, accesul la un asemenea filtru este simplu. Inlocuirea este o cheltuiala de cativa zeci de lei la fiecare aproximativ 15-30 mii de km si nu afecteaza drastic costul intretinerii masinii. Filtrul de ulei este recomandat sa fie inlocuit de fiecare data in timpul schimbului de ulei, asa ca o astfel de neglijenta este rara.
La o masina cu motor pe benzina, filtrul de combustibil este inlocuit relativ rar, cam la 80-100 000 de km, in timp ce la masinile diesel merita sa-l schimbi chiar si la 30 000 de km.
Cum sa pastrezi curat interiorul masinii
Mentinerea curata a interiorului masinii necesita multa munca, mai ales ca o greseala comuna a multora, este pulverizarea tuturor suprafetelor cu un spray lipicios. Nu numai ca nu ofera un efect vizual foarte estetic, dar atrage murdaria si praful. Asadar, ai in vedere acest aspect si nu uita sa ventilezi si sa aspiri frecvent masina. Nisipul, praful, noroiul, acumuleaza umiditate si pot duce la cresterea mucegaiului pe termen lung.
Un bun obicei al unui sofer este sa indeparteze murdaria in mod regulat, inainte ca aceasta sa provoace deteriorarea elementelor tapiteriei. Servetelele pentru stergerea tapiteriei din piele sau material textil, nu vor inlocui produsele cosmetice profesionale pentru curatare auto, dar pot proteja impotriva petelor inestetice. De asemenea, merita sa ai la indemana un produs de curatat geamuri si un detergent de interior, adica un preparat universal pentru curatarea diferitelor suprafete.
Daca interiorul masinii nu a fost curatat de mult timp, merita sa apelezi la serviciile unei spalatorii auto profesionala. Periajul si protectia tapiteriei, sau curatarea in siguranta a mochetei, sunt doar cateva dintre tratamentele care vor reda prospetimea masinii.
Pentru spalarea exterioara, este important sa ai grija de caroserie, prin a renunta sa apelezi la serviciile de spalare auto automata. Sunt unitati care folosesc perii care se rotesc, iar chiar si cele cu perii mai moi pot zgaria si deteriora rapid vopseaua. O solutie mai sigura este utilizarea unei spalatorii manuale, disponibile in multe locuri.
O vizita de 15 – 20 minute este suficienta pentru a scapa de murdaria din si de pe masina. Folosirea unui aparat cu presiune, nu va spala doar caroseria, ci si pasajele rotilor, rotile si anvelopele. Noroiul, sarea de drum si nisipul, se depun pe multe elemente ale masinii si pe termen lung, duc la aparitia unor pete de coroziune.
Protectia caroseriei
Dupa o spalare in amanunt a masinii, merita sa protejezi vopseaua cu un strat protector. Cea mai populara alegere este ceara de masina, dar daca doresti ceva de mai mare durabilitate, alege un strat ceramic. Acesta din urma este capabil sa reziste chiar si 2-3 ani pestre lacul vopselei. Desigur, cu conditia ca masina sa fie ingrijita corespunzator.
Se stie ca o ceara auto protejeaza caroseria masinii impotriva apei si prin urmare, impotriva ruginii. In plus, previne deteriorarea vopselei sub influenta radiatiilor UV, reducand riscul de decolorare. Straturile de protectie au proprietati hidrofobe, datorita carora apa nu ramane pe vopsea, ci se aduna in picaturi mari si se prelinge de pe suprafata masinii. In mod similar, vopseaua este protejata de lipirea murdariei, astfel incat spalarea masinii este mult mai usoara.
Practici bune de conducere
Chiar si actiunile aparent banale conteaza cateodata, un exemplu este apasarea calma a pedalei de acceleratie inainte ca motorul sa atinga temperatura optima de functionare. Bruscarea imediat dupa pornirea motorului poate genera o uzura considerabila a pieselor. Prin urmare, cel mai bine este sa eviti accelerarea rapida si deplasarea in cea mai mare viteza. Pe langa toate acestea, daca menti un stil de condus calm, chiar si inainte de a ajunge la destinatie, vei proteja turbocompresorul de deteriorare si suprasolicitare.
Alte bune practici de conducere includ: realimentarea la statiile de incredere si mentinerea unei cantitati ridicate de combustibil. In timpul sezonului rece, se poate accelera precipitarea parafinei si a cristalelor de gheata din combustibil, existand riscul de a prelua mizeriile de pe fundul rezervorului, ceea ce uneori are consecințe neplacute pentru sistemul de injectie.
Intretinere aer conditionat
Un element extrem de susceptibil de neglijare este sistemul de aer conditionat auto. Cu toate acestea, serviciile anuale recomandate de mecanici auto se concentreaza nu doar pe reumplerea lichidului de aer conditionat, ci mai ales pe indepartarea ciupercilor si uscarea sistemului. Datorita acestui aspect, aerul conditionat poate functiona eficient si fara un impact negativ asupra sanatatii pasagerilor.
Unul dintre punctele importante este sa-l folosești tot timpul anului, chiar si iarna. Pornirea din cand in cand a aerului conditionat permite distribuirea uleiului detinut in agentul frigorific peste elementele compresorului si impiedica griparea acestuia. In plus, folosirea aerului conditionat in timpul sezonului de toamna si iarna ajuta la uscarea interiorului si la a face fata geamurilor aburite.
O idee buna pentru a evita ciuperca evaporatorului este sa opresti aerul conditionat inainte de a ajunge la destinatie. Datorita acestui lucru, evaporatorul acoperit cu gheata are timp sa se dezghete si sa se usuce. Nu uita sa inlocuiți filtrul din habitaclu cel putin o data pe an. In caz contrar, este posibil ca aerul conditionat sa nu functioneze optim.
Verificare suspensie
Am scris despre interiorul masinii și caroserie, dar nu poti uita suspensia masinii si de sasiu. Scartaiturile si socurile rotilor in timpul conducerii, iti pot spune multe despre starea amortizoarelor, a bratelor de suspensie, a arcurilor sau a elementelor de directie. In timpul inspectiei vizuale si a posibilei securizari, acorda atentie si sasiului. Orice fisura trebuie consultata cu un mecanic experimentat.
Cum sa ai grija de anvelopele auto
O inspectie amanuntita a anvelopelor auto trebuie efectuata in timpul schimbarilor sezoniere, adica de doua ori pe an. Atunci, dupa curatarea si spalarea temeinica a anvelopei, vei observa cel mai usor crapaturi, taieturi si semne de deteriorare. Apropo, verifica adancimea benzii de rulare. Valoarea minima este de 1,6 mm, dar merita sa investesti intr-un set nou atunci cand anvelopele de vara au adancimea de 3 mm si anvelopele de iarna au aproximativ 4 mm adancime.
Conducerea cu banda de rulare uzata este periculos, deoarece anvelopele uzate pot avea probleme cu canalele de trecere a apei si mentinerea aderentei. Exista riscul de acvaplanare, adica acel derapaj al anvelopelor pe suprafata apei. De asemenea, retine ca durata maxima de viata a unei anvelope este de aproximativ 8-10 ani, asa ca anvelopele vechi trebuie inlocuite chiar daca adancimea benzii de rulare se incadreaza in norme.
Inspectii anuale la mecanic auto
Toate simptomele aparute ar trebui verificate intr-o unitate service auto care dispune de instrumente specializate si metode de diagnosticare. In timpul unei inspectii tehnice, nu este vorba doar de prezenta masinii, ci de gasirea defectiunilor care ameninta siguranța la conducere. Prin urmare, este bine sa testezi masina pe un banc de proba si sa verifici eficienta amortizoarelor.
De asemenea, asigura-te ca toate franele functionează si franeaza o presiune uniforma. Un mecanic auto ar trebui sa verifice, de asemenea, slabirea suspensiei, starea conductelor de frana si sursele potentiale de scurgeri. In timpul unei vizite la service, merita sa soliciti si verificarea curelelor de distributie si a accesoriilor. In acelasi timp, verificarea si inlocuirea de alte consumabile, de exemplu bujiile, sau uleiul in cutia de transmisie automata.
De final
Nu este usor sa-ti pastrezi masina in stare perfecta, mai ales ca unele defecte nu sunt vizibile la prima vedere. Cu toate acestea, multe aspecte dau semnale clare si nu trebuie subestimate. Cu cat repari sau inlocuiesti mai devreme o piesa deteriorata, cu atat se pot provoca mai putine daune.
Ingrijirea si inspectarea zilnica a masinii tale iti poate economisi multi bani, asa ca incearca si acorda atentie celor scrise in acest articol auto. Toate cele afisate nu necesita mult timp si nu necesita cunostinte de specialitate. Intr-un final, consulta un mecanic auto cu experienta daca nu esti sigur ca masina se comporta corect.
Ai o masina de vanzare?
Posteaza un anunt care sa fie prezentat gratuit in site-ul ArticolPlus!